Piotr Bein's blog = blog Piotra Beina

08/02/2015

Jedzenie — do modeli kolejki ogrodowej

Filed under: Uncategorized — grypa666 @ 12:42

Część zbioru o budowie RRRailways… część tematowa ilustracji do modeli przytorowych kolejki ogrodowej

Jedzenie — rotisseria, pizzeria, restauracje

Aby żyć trza jeść… i na odwrót. Jedna z największych potrzeb (i przyjemności życia) ma miejsce, a jak! w moim modelu imperium kolejowego. Niektóre budynki mieszczą sklępy spożywcze, a przy większych stacjach będą restauracje lub bary.

Kilka zakładów gastronomicznych zebrałem w kompleks przy wesołym miasteczku (na podwyższeniu-stole, dzieci bawią się karuzelą, figurkami itp.). Stąd nazwa Wesołe Żarcie. Most o takiejże nazwie, zbudowany z kuchennych sztućów drewnianych, prowadzi tory kolejowe nad drogą do kompleksu.

Kompleks składa się z kilku restauracji: rotiseria i pizzeria ze wspólnym piecem i kominem kamiennym, restauracja “Owoce Morza”, kawiarnia z winiarnią “Odkorkowana” oraz kiosk z lodami miodowymi. Restauracja i kawiarnia mieszczą się w zaadoptowanych bankardach. Każdy zakład ma duży szyld.

Zakłady otaczają duży ogród stolików pod dachem, zbudowany na tacy plecionej z obrzeżem-barierką, styl podobny do plecionki ‘dachu’. Na dachu przykleiłem drewnianą pokrywkę od naczynia do chińskiego gotowania na parze, a na niej — napis “Witajcie” i “Kawiarnia i żarcie Bankardy”. Stoliki wyciąłem z deszczułek do mieszania farb, przykleiłem do tacy. Krzesła długo pozostały “niedostarczone”. Wreszcie wpadłem na pomysł: aluminiowe zakrętki do wina nacinam w 2 miejscach, odginam i odcinam utworzony odcinek, przyklejam ‘do góry nogami’ do pozostałej części, tworząc oparcie krzesła-fotelika. Przykleiłem krzesełka wokół stolików. Na skraju ogródka połączyłem 3 stoły w ciąg i zaopatrzyłem w ławy.

Rotisserię skleciłem z eleganckiego czarnego pudełka z szybkami. Wyciąłem dolną część ramek na krótszych ściankach (na wejście i dojście do pieca). Zostawiłem dno na ‘podłogę’, co wymaga podniesienia pieca, i tak potrzebującego wyższego poziomu otworu dla latwiejszej pracy pizzeriarza i szaszłykarza. Szybkę na “dachu” przykryłem cienką pianką i wycinkiem maty bambusowej, otrzymując prześwitujący dach.Wieczko pozostawiłem otwierane, by móc oglądać wnętrze z góry i w przyszłości wstawić figurki, gdy je zdobędę.

Do wewnątrz wstawiłem umeblowanie: kontuar z półką na napoje itp. oraz dwa stoliczki wzdłuż okien. Część robocza wychodzi na piec (z drugiej strony obsługuje on pizzerię), w którego otwór wstawiłem obudowę (ukształtowany kawałek aluminium z puszki po napoju) do rożen (pręciki stalowe). Dzieciaki zrobią z plasteliny kurczaki, kiełbasy, szaszłyki… Pod kontuarem jest lodówka na świeże mięso, a obok stolik do pracy.

Do budynku przyczepię daszek z czarnych listwek, które były wewnątrz do trzymania zdjęć. Rowki w nich pasują do kawałka plexi na przeźroczysty dach. Pod tym będą dodatkowe stoliki. Kolorystykę rottiserii utrzymam w eleganckiej czerni pudełka, kontuar i stoły niemalowane drewno, część robocza (podstawa kontuaru i lodówka, podpora na rożna…) ze “stali nierdzewnej”, a półki na napoje itp. — drewno lub ‘stal nierdzewna’, ze ‘szkłem’ od strony klienta.

Podstawa komina po stronie rotisserii wyłożona bazaltem (cienkie skrawki od kamieniarza — łamanie do wymiarów obcęgami lub po nacięciu rowka pilniczkiem, doszlifowanie na zgrubnym papierze ściernym).

Szyld w harmonii z pozostałymi na biało i takimi samymi literami  (gotowiec: alfabet z cienkiej sklejki, niestety nieodpornej na wodę — musiałem ponaprawiać po próbach klimatycznych: farba podkładowa, 2 warstwy farby zewn., klej wodoodporny budowlany  firmy Le Page). Już po zaschnięciu kleju zobaczyłem, że kropnąłem się w “LA ROTISSERI” przez jedno S. Dzieciarnia (w Kanadzie znają równie dobrze angielski co francuski) z miejsca zauważyłaby błąd. Oderwałem S i na jego szerokość zrobiłem z blaszki pozostałej po obudowie rożna małą ‘obudowę’. Do niej wcisnąłem 2 szpilki, na których przykleiłem w poziomej pozycji 2 mniejsze litery S z innego zestawu, plastykowego. W ten sposób, 2 S-y pieką się w szyldzie rotisserii 🙂

Old Hickory N7G 35 Chicken Commercial Rotisserie Oven Machine, Gas Piec gazowy do pieczenia kurczaków na rożnach https://www.kitchenall.com/old-hickory-n7g-chicken-rotisserie.html

Wnętrze rotisserii na kółkach, San Francisco. Paliwo: gaz. https://l2ee2l.wordpress.com/2010/12/09/san-francisco-winter-2010-the-ferry-building-marketplace/

Piec kombinowany do pieczywa, pizzy i rotisserii. Firma Beech Ovens, Australia http://www.beechovens.com.au/Products/rotisserie

Piec ceglany w rotisserii. Skąd wziąć cegiełki w skali 1:25? http://vimeo.com/21711592

More about 'Wood burning rotisserie' at Pollo A La Brasa Western Rotisseria na drewno. Asortyment: kiełbasa, mięso, kurczaki… http://dishtip.com/d/ca/los-angeles/pollo-a-la-brasa-western/wood-burning-rotisserie/2235620

Pizzerię zbudowałem z ramki drewnianej, którą przykryłem cienką pianką i bambusową matą, osiągając efekt prześwitu. Przestrzeń między słupami narożnymi jest otwarta na stoliki i część obsługowo-roboczą od strony pieca.

Model pieca do pizzy to wyzwanie. Zamierzałem obrobić czymś prosty otwór w kamiennym dużym kominie, który oddziela pizzerię od rotisserii. Ale tak spodobał mi się piec na pizzę pod własnym dachem, że postanowiłem zrobić jego modelik i doczepić do komina.

Koncepcja pieca pod własnym dachem jest użyteczna w moim modelu sąsiadujących pizzerii i rotisserii.  Komercyjny piec na pizzę wymaga ok. metra głębokości, by zmieściło się kilka krążków (stąd ‘łopaty’ do wyjmowania pizzy). Tyle mierzy komin w przekroju, woła więc o rozszerzenie w części dolnej. Ponadto, tylko czoło pieca musi przylegać do roboczej części pizzerii, więc jego reszta będzie pod własnym daszkiem.

Można imitować mur w piance, ale nie ma to jak prawdziwe materiały: kamień, cegła. Z pomocą piły do kafli można narżnąć cegiełek lub kamieni paru grubości, jak w projekcie pani Morelli poniżej. Inne źródło kamienia (jednej grubości) odkryłem, obcinąjąc złamane, nierówne końce płyty cementowo-wiórowej. Odcięty pasek łatwo łamie się na pojedyncze ‘kamienie’. Otwory obrobię w cegle, a przykrycie dachu — paskami bazaltu lub blachą miedzianą.

…Przerwa na łamanie płyty, cięcie i dzielenie na kilkaset kamieni 🙂

Cegłę spróbuję pokroić fleksą i/lub piłą do kafli.

Lampus Co.'s wood-burning pizza oven comes assembled or in a build-it-yourself kit. Piec na pizzę o pięknych proporcjach, w ogrodzie pani Pieriny Morelli w USA http://recipes.pgplate.com/food/build-a-pizza-oven-in-the-backyard-697912/ Dostosuję jako przystawkę do dużego komina kamiennego, wspólnego z rotiserią. Tylko skąd wziąć podobne kamienie w skali 1:25 🙂

Piec do pizzy w Ontario. zbudowany na bazie gotowca zrób-to-sam dodatkowo obudowanego kamieniem. Półka z betonu, pokrycie dachu w robocie. http://productsinsider.com/2011/11/15/in-practice-manufactured-stone-outdoor-pizza-oven/

Urok cegły

http://www.adeenidesigngroup.com/blog/at-home-with-sandra-jordan/

Prefabrykaty pół-koliste wyłożone płytami kamiennymi http://rockymountainstove.com/themezzooutdoorpizzaoven.aspx

Advertisements

3 Comments

  1. […] Jedzenie — rotisseria, pizzeria, restauracje […]

    Pingback by Ilustracje do modeli przytorowych kolejki ogrodowej | Piotr Bein's blog = blog Piotra Beina — 08/02/2015 @ 12:44

  2. Buy Bitcoin On Paypal

    Jedzenie – do modeli kolejki ogrodowej | Piotr Bein’s blog = blog Piotra Beina

    Trackback by Buy Bitcoin On Paypal — 12/02/2015 @ 05:06

  3. […] [pl] Jedzenie — rotisseria, pizzeria, restauracje […]

    Pingback by RRRailways — list of articles / Lista artykułów | Piotr Bein's blog = blog Piotra Beina — 03/12/2016 @ 05:06


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: